De paardenbloem, waardevol, want het is een vroege bloeier, maar wist je dat je m ook zelf kan eten ?.

Onkruiden voor in de keuken

Veel gewassen die wij doorgaans als onkruid zien, hebben een waardevolle betekenis, voor insecten, als medicijn of zelfs als voedsel. En aangezien iedereen in eigen tuin of omgeving wel ‘onkruid’ tegenkomt, kunnen we die onkruiden respectvoller tegemoet treden dan we soms doen. Of zoals ook wel gesteld wordt: onkruid bestaat niet! Hier gaan we vooral in op de toepassingen in voedzame, gezonde gerechten. Er is een beweging gaande naar ‘lokaal is beter’ en biologisch. Dat is een mooi uitgangspunt om onkruid niet over het hoofd te zien. Vitamines in bladgroente verminderen snel na het plukken, snijden, wassen en het vervoer. Bladgroente die een week ligt, schijnt ongeveer 90% van zijn originele vitamines te zijn verloren. Vers is beter en onkruid uit je tuin kun je heel vers gebruiken. Aandachtspuntje: de kwaliteit van de bodem waar je de ‘onkruiden’ vandaan haalt, moet wel goed zijn. Hierbij enkele voorbeelden.

Mirjam
Dit groenvoer artikel werd geschreven in November 2022, door Mirjam, bewoner van Mandora.

Brandnetel

Een van de veel voorkomende onkruiden in ons stikstofrijke Nederland is de brandnetel. Daar kun je heerlijke brandnetelsoep van maken:

  • een emmertje vers geplukte brandneteltoppen, goed wassen
  • een ui, gesnipperd
  • een aardappel, in blokjes
  • liter water
  • bouillonblokje
  • naar smaak nog lavas, knoflook en peterselie toevoegen

Fruit de ui in olie; daarna de brandnetels, aardappelblokjes, liter water en een bouillonblokje. De aardappel zorgt ervoor dat de soep een beetje dikker wordt. Laat het mengsel pruttelen tot de aardappelblokjes gaar zijn; kruiden erbij. Dan de pan van het vuur en de soep pureren. Lekker met wat vers stokbrood! N.B. Brandneteltoppen pluk je bij voorkeur globaal vóór de bloei.

Van brandnetelblaadjes kun je ook chips maken: Doe wat olijfolie in een schaal, voeg knoflook, peper en zout toe. Zeef de stukjes knoflook uit je olie en haal hier de blaadjes een voor een doorheen (met handschoenen aan!). Verwarm de oven voor en bak de chips op 150 graden. Bak deze 10 minuten aan de ene en 10 minuten aan de andere kant tot ze lekker knisperig zijn. Blijf er wel bij want ze verbranden snel. Eenmaal klaar laat je de chips buiten de oven afkoelen. Wacht ECHT even die 20 minuten bakken af. De hitte maakt de brandhaartjes onschadelijk maar pas na een minuut of 20 weet je zeker dat je goed zit.

Brandnetel
Brandnetel

Paardenbloem

Van de paardenbloem kun de blaadjes – na wassen – prima toevoegen aan je salade. Evt. samen met muurblaadjes, klein hoefblad en speenkruid. Ook kan je paardenbloem gelei maken:

  • ca. 200 gele paardenbloemen
  • geleisuiker 2:1
  • de schil van 1/4e sinaasappel
  • water
  • een heel schone (jam)pot

Pluk alle gele blaadjes. Dat is even wat werk. Was de bloemen niet! dan spoelt al het stuifmeel al weg. We gaan het nog 2 keer koken en door een heel fijne zeef, dus eventuele beestjes raak je dan wel kwijt. Doe de bloemen in een pan en zet ze net onder water. Doe de sinaasappelschil erbij. Breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit, een deksel op de pan en dan 24 uur laten rusten. Zeef het mengsel door een fijne theedoek, kaasdoek of koffiefilter. Voeg per 100ml vloeistof 50 gram geleisuiker toe. Breng nu weer aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Doe de gelei in schone potten. Het kan zijn dat de gelei een beetje troebel blijft, dat komt door de stuifmeel en is niet erg.

Paardenbloem
Paardenbloem

Zevenblad

Zevenblad

Het vaak verguisde zevenblad heeft zoals de naam al zegt zeven bladeren. Het wordt ook wel tuinmans verdriet genoemd omdat het aardig kan woekeren in de tuin. Als je het eenmaal in je tuin hebt, kun je het bijna niet meer uitroeien. In plaats daarvan kan je het beter gebruiken om er iets lekkers van te maken. Het heeft een beetje de structuur van spinazie en de smaak van peterselie. Zevenblad is erg gezond; het bevat onder andere vitamine C, caroteen, magnesium, kalium en calcium.

Je kunt zevenblad het beste eten voordat het gebloeid heeft. Voor gebruik het blad eerst goed spoelen in een bak met koud water. Laat het goed uitdruipen en slinger het dan droog in de slacentrifuge. Je kunt het net zoals spinazie klaarmaken, maar je kunt er ook een stamppotje, kruidenboter, soep, salade of een roerbakgerecht van maken.

Recept roergebakken zevenblad
Spoel de blaadjes van het zevenblad goed schoon en laat uitlekken in een vergiet (niet droog slingeren). Bak – op middelhoog vuur – het zevenblad in een wok met olijfolie en een of twee fijngesneden knoflookteentjes. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Recept pesto

  • 3 handenvol vers zevenblad
  • ½ citroen, rasp ervan
  • 75 gr walnoten
  • 75 gr oude kaas, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml olijfolie
  • peper en zout

Haal de blaadjes van de stengels en spoel het zevenblad schoon in koud water. Slinger het droog in de slacentrifuge. Doe het blad in een keukenmachine en maal dit eerst fijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en mix het tot een mooie gladde pesto. Voeg eventueel nog meer olie toe als de pesto te droog lijkt. Breng dan op smaak met peper en zout. Je kunt de pesto in een afgesloten pot ongeveer twee weken bewaren in de koelkast.

Witte, gele en paarse dovenetel

De dovenetelsoorten behoren tot de lipbloemigen en zijn woest aantrekkelijk voor bijen en hommels omdat de ‘lippen’ vol zitten met zoete nectar! Daarom wordt de plant ook wel ‘Suiker-netel’ en ‘Zuig-bloempjes’ genoemd. De bloemetjes van deze niet prikkende netel zijn heerlijk zoet en daarmee geschikt voor in een dessert. Ook de bladeren kun je eten, ook zonder te koken.

Van het gedroogde blad kun je bijv. thee zetten. Jonge blaadjes doen het goed in de salade en de bloemen kun je gebruiken in salades en toetjes en doen het ook prachtig op taarten. De paarse dovenetel heeft vooral een positief effect op de nieren. Je kunt de bloemen daarvan ook eten en staan heel erg mooi als garnering in de soep, salade op een stamppot.

Dovenetel
Witte Dovenetel

Madeliefjes

Madeliefjes zijn niet alleen leuk om kettingen van te maken, ze zijn ook eetbaar. Madeliefjes bevatten onder andere veel vitamine C en de mineralen calcium en magnesium. De bloemetjes, steeltjes én het blad zijn eetbaar. Strooi ze versnipperd in de sla of als garnering over een bord soep.

Als het je lukt om de madeliefjes te plukken voordat de bloemen opengaan is dat gunstiger. De smaak is dan minder bitter en meer nootachtig. Leg je deze knoppen in het zuur dan krijg je het effect van kappertjes.

Je kunt ook thee trekken van medeliefjes: een eetlepel verse of gedroogde madeliefjes in een laagje koud water weken. In de tussentijd kook je 500 ml water die je daarna over de madeliefjes met het weekwater giet. Laat de thee tien minuten afgedekt trekken. Het mag zowel warm als koud worden gedronken.

Madeliefjes
Madeliefjes

Groenvoer: duurzaamheid in je dagelijkse leven

Hier lees je hoe in Mandora wordt omgegaan met duurzaamheid op diverse niveaus; sociaal, ecologisch, technisch, financieel.
Wellicht vind je hier wat inspiratie.

In Mandora wonen mensen die meer delen dan alleen een straatnaam. Samen bouwden we een ecologische woonwijk die een goed thuis biedt, niet alleen voor mensen maar voor alle fauna en flora.
De grote gedeelde binnentuin met veelal inheemse planten heeft een grote aantrekkingskracht voor allerlei insecten, vogeltjes, egels enz.

Maar er gebeurt meer in Mandora: We delen gereedschap in een gezamenlijke werkschuur. Er wordt voor je gekookt als je het zelf even niet kunt. Samen denken we na over hoe we ons energie- en watergebruik kunnen verlagen. etc.
Over sommige van deze activiteiten uit Mandora kun je hier lezen: Groenvoer

Bloemenweides langs ecowijk Mandora, gemeente groen in zelfbeheer
Eetbaar onkruid
Nov 2022 - door Mirjam

Veel gewassen die wij doorgaans als onkruid zien, hebben een waardevolle betekenis, voor insecten, als medicijn of zelfs als voedsel. En aangezien iedereen in eigen tuin of omgeving wel ‘onkruid’ tegenkomt, kunnen we die onkruiden respectvoller tegemoet treden dan we soms doen. Of zoals ook wel gesteld wordt: onkruid bestaat niet!
Lees verder...

Bloemenweides langs ecowijk Mandora, gemeente groen in zelfbeheer
Adoptielandjes
Mrt 2022 - door Klaas Hemke

Aan de noord-oostzijde van Ecowijk Mandora hebben we 750 m2 geadopteerd van de gemeente via Ons Buiten. We hebben met de gemeente afgesproken om dit als kruidenrijk grasland te beheren.
Lees verder...

Woning met balansventilatie in ecowijk Mandora
WTW Balansventilatie
Jun 2021 - door Mirjam

Bij goed geïsoleerde en (vrijwel) kierdichte huizen is ventilatie een heel belangrijk aandachtspunt. Een goed geïsoleerde en dichte woning is namelijk ingepakt in een soort dikke deken waar warmte noch lucht gemakkelijk doorheen kunnen. Daardoor zou je - als je daar geen tegenmaatregelen voor neemt - problemen kunnen krijgen met vocht en bedompte, muffe lucht.
Lees verder...

Regenwatergebruik voor toiletten en wasmachine en de buitenkraan in ecowijk Mandora
Gebruik van regenwater in huis
Feb 2021 - door Mirjam

Sinds kort hebben 14 huishoudens in de ecowijk een regenwater systeem waarbij een zak met een capaciteit van 4,5 m3 in de kruipruimte is gelegd waarop de waterleidingen naar de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan zijn aangesloten.
Lees verder...

Werken en praten tijdens een tuinwerkdag in ecowijk Mandora
Tuinwerkdag
Sep 2020 - door Erik

Bewoners van de Ecowijk Mandora bezitten naast een privétuin ook een aandeel in de gemeenschappelijk mandelige tuin. Al in een vroeg stadium van het project is er besloten om de tuin ecologisch in te richten en te beheren.
Lees verder...

Tomaten in de kas bij het buurthuis in ecowijk Mandora
Groen(te) in de kas
Mei 2020 - door Elisa

De kas van het buurthuis wordt volop gebruikt. Niet alleen om mensen te warmen, maar ook waarvoor een kas uitermate geschikt is: Planten!
Lees verder...

Voorbeeld Energie monitoring in ecowijk Mandora
Energie monitoring
Jan 2020 - door Wijnand

De werkgroep Monitoring in ecowijk Mandora richt zich op het in kaart brengen van het energieverbruik in de ecowijk en daarmee op het verminderen van het energieverbruik en het verhogen van het aandeel duurzame energie.
Lees verder...

De Houthakker, het wijkkrantje uit Mandora
Burencontact
Nov 2019 - door Jacqueline

De Houthakker: Mandora kent ook een digitaal "huis-aan-huis-blad" dat iedere twee weken verschijnt.
Het forum: Een laagdrempelige vorm voor praktische burenulp.
Lees verder...

Marktconforme woningwaarde in Mandora
Marktconforme woningwaarde
Apr 2019 - door Jacqueline

Ons doel: woningen bouwen die èn duurzaam èn comfortabel zijn, maar die ook betaalbaar zijn en passen binnen de Houtense woningmarkt. Lees verder...

Ons buurthuis in Mandora
Ons buurthuis
Jan 2019 - door Inge

Een gemeenschappelijke ruimte, groot genoeg voor overleg met bewoners over onderhoud of begrotingen, maar ook gezellig genoeg om samen voetbal te kijken. Lees verder...

De vijver in Mandora in mei 2018
Regenwateropvang
Okt 2018 - door Aram

Hoe werkt dat zelf opvangen van regenwater, ook die ene stortbui van eens in de 50 jaar? Lees verder...

lente

Contact

Heb je vragen, opmerkingen en/of leuke ideeën?


Mail ze naar: ecowijkhouten@gmail.com

Postadres:
Vereniging Ecowijk Houten
Robiniahout 8
3991 MA Houten

Zoek je contact met andere ecowijken?

Er komen steeds meer initiatieven bij.
Interesse? Bij de Omslag vind je veel informatie.

Routebeschrijving en parkeermogelijkheden

🚲 Fiets
Fiets naar de wijk Het Hout, vlakbij winkelcentrum Castellum. Onze wijk ligt aan de straat Het Hout.
Naast de bergingen op de parkeerplaats is ook een fietsenstalling.

🚆 Trein
Reis naar NS station Houten Castellum. Dan is het een kleine 10 minuten lopen in westelijke richting.
Uit het station (via de trap) rechtsaf (richting het winkelcentrum). Dan net voorbij het winkelplein rechtsaf, onder poort en over bruggetje linksaf, langs fietspad lopen tot aan de groene Vijfwal (= groene wal die onderbroken wordt door fietspad), linksaf (dus vóór de Vijfwal) en dan de eerste rechts, links het terrein van Mandora op.

🚙 Auto
A27 afslag Houten, via de rondweg afslag Antonius poli, Het Hout nemen. Dan rechts aanhouden richting Het Hout (ter hoogte van medisch centrum ‘Leebrug’). Na ruim honderd meter zie je straatnaamborden met Robiniahout en Het Hout. Daar is de ingang (houten landhek). Vlak vóór de Vijfwal (= groene wal rechts en links voor je) kun je parkeren, op het Merantihout.