Balansventilatie: een goede keus bij goed geïsoleerde huizen

Bij goed geïsoleerde en (vrijwel) kierdichte huizen is ventilatie een heel belangrijk aandachtspunt. Een goed geïsoleerde en dichte woning is namelijk ingepakt in een soort dikke deken waar warmte noch lucht gemakkelijk doorheen kunnen. Daardoor zou je - als je daar geen tegenmaatregelen voor neemt - problemen kunnen krijgen met vocht en bedompte, muffe lucht.

Mirjam
Dit groenvoer artikel werd geschreven in juni 2021, door Mirjam, bewoner van Mandora.
Entree met insectenhogel Ecowijk Mandora, Houten september 2019

Er zijn diverse prima ventilatie systemen op de markt. In Mandora hebben de meeste woningen balansventilatie. Dat betekent dat de installatie ervoor zorgt dat er evenveel verse lucht wordt aangezogen als er aan gebruikte lucht wordt afgevoerd. Bovendien hebben de woningen daarbij ook een warmte-terugwin (WTW) unit. In die WTW-unit wordt de verse lucht die van buiten wordt aangezogen voorverwarmd met de warmte uit de gebruikte lucht die wordt uitgeblazen.

In bijgaand plaatje is dat te zien aan de blauw-rode aanvoer pijpen (met verse, voorverwarmde lucht) en de rode afvoerpijpen (met vervuilde, warme lucht). Op deze manier halen we dus niet heel koude lucht in huis.

Werking WTW unit balansventilatie

Van de uitgeblazen, warme lucht wordt zo’n 75 tot 85% van de warmte overgegeven aan de binnenkomende koude lucht. In de zomer als het echt warm is wordt de warme buitenlucht juist gekoeld door de afgezogen lucht en in de nacht wordt gebruik gemaakt van extra koeling door een bypass schakeling waardoor de koele buitenlucht direct wordt ingeblazen.

Woning met balansventilatie
Een woning met balansventilatie

In Mandora is de balansventilatie CO2 gestuurd, wat wil zeggen dat de hoeveelheid te ventileren lucht wordt bepaald door het CO2-gehalte. Hoe meer mensen er namelijk in een kamer zijn, hoe hoger het CO2-niveau. Als het CO2-gehalte hoger wordt, dan wordt er meer geventileerd met als resultaat dat in de woning altijd een gezond leefklimaat is. Het betekent ook dat er nooit tevéél geventileerd wordt, waardoor er onnodig veel elektriciteit voor de ventilator zou worden verbruikt. Belangrijker nog voor het energieverbruik is de besparing op het anders steeds maar weer verwarmen van de koude buitenlucht.

Tenslotte heeft de ventilatie in de meeste woningen ook nog een zone-regeling, waarmee de ventilatie per verdieping geregeld wordt. De woonruimte wordt daarmee vooral overdag geventileerd en de slaapkamer/verdieping juist ’s nachts. Ook dit heeft een gunstig effect op het elektriciteitsverbruik en zorgt er ook voor dat minder warmte afgevoerd wordt.

De balansventilatie werkt automatisch. Als bewoner heb je er weinig omkijken naar en je kunt vertrouwen op altijd gezonde, verse lucht in huis. Ook prettig is dat de voorverwarmde lucht maakt dat er geen koude tocht wordt veroorzaakt. In een woning met ventilatieroosters kan dit wel gebeuren, met name als de wind verkeerd staat. Om het dan niet koud te krijgen zet men vaak de ventilatieroosters dicht, waardoor de luchtkwaliteit vermindert.

Veel voordelen dus aan balansventilatie. Als alles goed is ingesteld, dan heb je geen zorg over vocht of een te hoog CO2-niveau en woon je daarmee dus altijd in een gezonde omgeving met een laag energieverbruik. Samen met een kierdicht en goed geïsoleerd huis is dat zeer comfortabel.

inlaat verse lucht
Een verse-lucht-inlaat van het balansventilatie systeem.

filter in de balansventilatie unit
Een filter in het balansventilatie systeem.

Welke uitdagingen zijn er?

de balansventilatie unit
Het balansventilatie systeem.

Het aanleggen van balansventilatie betekent wel een hoop kanalen door diverse ruimtes in je woning. Daarom wordt balansventilatie vrijwel alleen bij nieuwbouw of bij grote verbouwingen toegepast. Dan kun je het allemaal gemakkelijk aanleggen en de buizen wegwerken. Ook het apparaat zélf is iets waar je ruimte voor moet maken - het is groter dan een CV-ketel met allerlei kanalen eromheen en ook belangrijk: de installatie maakt geluid, niet veel als alles zorgvuldig is aangelegd, maar toch fijn als hij in een technische ruimte geplaatst kan worden achter een geluidwerende deur.

Ondanks het feit dat balansventilatie al een flink aantal jaren wordt toegepast, zeker in het buitenland, hebben diverse woningen in onze wijk toch met ‘kinderziektes’ te maken gehad. Zo bleken bij een woning de uit- en inblaas kanalen verwisseld te zijn, zodat bijv. toiletgeurtjes in de keuken ingeblazen werden☹. Ook op de daken waren uitblaasopeningen verkeerd geïnstalleerd zodat buren elkaars etensluchtjes roken. Bij enkele woningen waren de woon- en slaapzones verwisseld (waardoor steeds de verkeerde zone geventileerd werd) en ook de vochtsensoren werkten niet altijd goed.

Gelukkig zijn al deze installatiefouten inmiddels verholpen. Zo wonen we nu in een comfortabel en goed geventileerd huis met een prettig binnenklimaat. Wil je meer weten over onze ervaringen met de WTW balansventilatie, neem dan contact met ons op.

Groenvoer: duurzaamheid in je dagelijkse leven

Hier lees je hoe in Mandora wordt omgegaan met duurzaamheid op diverse niveaus; sociaal, ecologisch, technisch, financieel.
Wellicht vind je hier wat inspiratie.

In Mandora wonen mensen die meer delen dan alleen een straatnaam. Samen bouwden we een ecologische woonwijk die een goed thuis biedt, niet alleen voor mensen maar voor alle fauna en flora.
De grote gedeelde binnentuin met veelal inheemse planten heeft een grote aantrekkingskracht voor allerlei insecten, vogeltjes, egels enz.

Maar er gebeurt meer in Mandora: We delen gereedschap in een gezamenlijke werkschuur. Er wordt voor je gekookt als je het zelf even niet kunt. Samen denken we na over hoe we ons energie- en watergebruik kunnen verlagen. etc.
Over sommige van deze activiteiten uit Mandora kun je hier lezen: Groenvoer

Bonte specht in tortels in Mandora
Vogels in Mandora
April 2024 - door Aram & Mirjam

Een aantal bewoners doet al jaren mee met de nationale tuinvogel telling. Ook doen we ons best om een zo groot mogelijke biodiversiteit te stimuleren in onze gedeelde tuin. Hoe werkt dat? Wat doen we? Welke vogels zien we in de tuin? Lees verder...

Bloemenweides langs ecowijk Mandora, gemeente groen in zelfbeheer
Eetbaar onkruid
Nov 2022 - door Mirjam

Veel gewassen die wij doorgaans als onkruid zien, hebben een waardevolle betekenis, voor insecten, als medicijn of zelfs als voedsel. En aangezien iedereen in eigen tuin of omgeving wel ‘onkruid’ tegenkomt, kunnen we die onkruiden respectvoller tegemoet treden dan we soms doen. Of zoals ook wel gesteld wordt: onkruid bestaat niet!
Lees verder...

Bloemenweides langs ecowijk Mandora, gemeente groen in zelfbeheer
Adoptielandjes
Mrt 2022 - door Klaas Hemke

Aan de noord-oostzijde van Ecowijk Mandora hebben we 750 m2 geadopteerd van de gemeente via Ons Buiten. We hebben met de gemeente afgesproken om dit als kruidenrijk grasland te beheren.
Lees verder...

Woning met balansventilatie in ecowijk Mandora
WTW Balansventilatie
Jun 2021 - door Mirjam

Bij goed geïsoleerde en (vrijwel) kierdichte huizen is ventilatie een heel belangrijk aandachtspunt. Een goed geïsoleerde en dichte woning is namelijk ingepakt in een soort dikke deken waar warmte noch lucht gemakkelijk doorheen kunnen. Daardoor zou je - als je daar geen tegenmaatregelen voor neemt - problemen kunnen krijgen met vocht en bedompte, muffe lucht.
Lees verder...

Regenwatergebruik voor toiletten en wasmachine en de buitenkraan in ecowijk Mandora
Gebruik van regenwater in huis
Feb 2021 - door Mirjam

Sinds kort hebben 14 huishoudens in de ecowijk een regenwater systeem waarbij een zak met een capaciteit van 4,5 m3 in de kruipruimte is gelegd waarop de waterleidingen naar de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan zijn aangesloten.
Lees verder...

Werken en praten tijdens een tuinwerkdag in ecowijk Mandora
Tuinwerkdag
Sep 2020 - door Erik

Bewoners van de Ecowijk Mandora bezitten naast een privétuin ook een aandeel in de gemeenschappelijk mandelige tuin. Al in een vroeg stadium van het project is er besloten om de tuin ecologisch in te richten en te beheren.
Lees verder...

Tomaten in de kas bij het buurthuis in ecowijk Mandora
Groen(te) in de kas
Mei 2020 - door Elisa

De kas van het buurthuis wordt volop gebruikt. Niet alleen om mensen te warmen, maar ook waarvoor een kas uitermate geschikt is: Planten!
Lees verder...

Voorbeeld Energie monitoring in ecowijk Mandora
Energie monitoring
Jan 2020 - door Wijnand

De werkgroep Monitoring in ecowijk Mandora richt zich op het in kaart brengen van het energieverbruik in de ecowijk en daarmee op het verminderen van het energieverbruik en het verhogen van het aandeel duurzame energie.
Lees verder...

De Houthakker, het wijkkrantje uit Mandora
Burencontact
Nov 2019 - door Jacqueline

De Houthakker: Mandora kent ook een digitaal "huis-aan-huis-blad" dat iedere twee weken verschijnt.
Het forum: Een laagdrempelige vorm voor praktische burenulp.
Lees verder...

Marktconforme woningwaarde in Mandora
Marktconforme woningwaarde
Apr 2019 - door Jacqueline

Ons doel: woningen bouwen die èn duurzaam èn comfortabel zijn, maar die ook betaalbaar zijn en passen binnen de Houtense woningmarkt. Lees verder...

Ons buurthuis in Mandora
Ons buurthuis
Jan 2019 - door Inge

Een gemeenschappelijke ruimte, groot genoeg voor overleg met bewoners over onderhoud of begrotingen, maar ook gezellig genoeg om samen voetbal te kijken. Lees verder...

De vijver in Mandora in mei 2018
Regenwateropvang
Okt 2018 - door Aram

Hoe werkt dat zelf opvangen van regenwater, ook die ene stortbui van eens in de 50 jaar? Lees verder...

zomer

Contact

Heb je vragen, opmerkingen en/of leuke ideeën?


Mail ze naar: ecowijkhouten@gmail.com

Postadres:
Vereniging Ecowijk Houten
Robiniahout 8
3991 MA Houten

Zoek je contact met andere ecowijken?

Er komen steeds meer initiatieven bij.
Interesse? Bij de Omslag vind je veel informatie.

Routebeschrijving en parkeermogelijkheden

🚲 Fiets
Fiets naar de wijk Het Hout, vlakbij winkelcentrum Castellum. Onze wijk ligt aan de straat Het Hout.
Naast de bergingen op de parkeerplaats is ook een fietsenstalling.

🚆 Trein
Reis naar NS station Houten Castellum. Dan is het een kleine 10 minuten lopen in westelijke richting.
Uit het station (via de trap) rechtsaf (richting het winkelcentrum). Dan net voorbij het winkelplein rechtsaf, onder poort en over bruggetje linksaf, langs fietspad lopen tot aan de groene Vijfwal (= groene wal die onderbroken wordt door fietspad), linksaf (dus vóór de Vijfwal) en dan de eerste rechts, links het terrein van Mandora op.

🚙 Auto
A27 afslag Houten, via de rondweg afslag Antonius poli, Het Hout nemen. Dan rechts aanhouden richting Het Hout (ter hoogte van medisch centrum ‘Leebrug’). Na ruim honderd meter zie je straatnaamborden met Robiniahout en Het Hout. Daar is de ingang (houten landhek). Vlak vóór de Vijfwal (= groene wal rechts en links voor je) kun je parkeren, op het Merantihout.