Bij op een kaardebol in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Nelleke

Bijen in de tuin

Het gaat niet goed met veel insecten waaronder honingbijen, wilde bijen, zweefvliegen en vlinders terwijl ze zo belangrijk zijn voor de natuur en ons voedsel. (Wilde) bijen bestuiven bloemen en bloesems en zijn daardoor onmisbaar in de fruitteelt en bij het verbouwen van bijna al onze groentes. Ook zijn bijen en alle andere insecten een belangrijk onderdeel van de voedselketen: ze staan op het menu van vogels en kleine diertjes, die weer gegeten worden door grotere dieren etc.

Daarom proberen we van de mandetuin een bijenparadijs te maken.

Jacqueline

Dit groenvoer artikel werd geschreven in April 2025, door Jacqueline, bewoner van Mandora.

Insectenhotel in aanbouw in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Nelleke

Geen bestrijdings middelen

Primula in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Nelleke
Primula, bloeit vroeg, erg waardevol.

Dit doen we allereerst door géén bestrijdingsmiddelen te gebruiken en alleen ecologische en inheemse planten neer te zetten omdat het menu van de meeste insecten daarop is afgestemd. Veel van de gezellige bloembollen die in het voorjaar overal te koop zijn, worden behandeld tegen allerlei ziektes en zijn daardoor giftig voor bijen. Wij kiezen liever voor biologische, gifvrije bolletjes die verwilderen en elk jaar terugkomen.

Bijenboog

De meeste wilde bijen leven maar een week of zes. Vanaf februari tot november leven er telkens andere soorten die op andere bloemen, de drachtplanten, vliegen. Daarom is het belangrijk dat er het hele jaar door voldoende voedsel in de tuin is voor de wilde of solitaire bijen. Daar waar honingbijen in hun bijenkasten door de imker worden bijgevoerd met suikerwater is de wilde bij afhankelijk van voedsel uit bloemen. Nectar zorgt voor de broodnodige energie en het stuifmeel levert de eiwitten voor de larven. Om het hele jaar rond voedsel in de tuin te hebben, moet een uitgekiend en goed getimed menu van bloeiende bomen, struiken en bloemen beschikbaar zijn. Eenjarige soorten leveren vooral nectar maar geen stuifmeel. Daarom zijn meerjarige soorten aantrekkelijker. In het vroege voorjaar zijn er de bloeiende hazelaar, de kerstroos of voorjaarsbolletjes als het sneeuwklokje of de krokus. In de lente bloeien wilg, gele kornoelje, smeerwortel of geranium. In de zomer zijn er meer dan genoeg bloeiende planten zoals de rudbeckia en cosmea en in het najaar bloeien o.a. de klimop, ijzerhard en hemelsleutel.

Naast deze door ons geplaatste struiken en planten, vallen vooral de gewoon voorkomende soorten in de smaak bij de bijen. Dit wordt ook wel onkruid genoemd. Met stip op 1 staat de paardenbloem die door alle bijensoorten veel wordt bezocht. Maar ook de rolklaver, akkerdistel, rode en witte klaver, het knoopkruid, de brandnetel of de gewone braam worden veel door bijen bezocht.

Het uitgekiende en jaar-rond voedselaanbod voor bijen wordt ook wel de “bijenboog” genoemd. Een belangrijk aandachtspunt in een ecologische tuin.

Bolletjes in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Nelleke
Kleine Krokussen vroeg in het voorjaar.

Insectenhotel in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Aram

Bijenhotel

Metselbij bij de bamboe de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Aram
Een metselbij in de bamboe van het insectenhotel / bijenhotel.


De gehoorndemetselbij-mannetjes met witte snor in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Nelleke
Een aantal gehoorndemetselbij-mannetjes met witte snor op een enkel vrouwtje.


Het grote bijenhotel in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Aram
Het grote bijenhotel.

Naast voldoende voedsel is nestgelegenheid belangrijk voor wilde bijen. Van de 360 soorten wilde bijen die in Nederland voorkomen, maakt slechts 20% bovengrondse nestgangen. Dit doen ze gewoonlijk in holle bomen of verlaten nestgangen van houtwormen, in holle takken van de vlier en in gaten in dood hout.

Achter in de nestgang legt het vrouwtje een eitje in een hoopje stuifmeel en nectar, waarna ze de cel dichtmetselt. Zo vult ze de gang met hokjes achter elkaar, met daarin eitjes, nectar en stuifmeel.

De boorgang van een metselbij gezien in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Nelleke


Omdat er weinig natuurlijke mogelijkheid is om nestgangen te maken, helpen we de wilde bijen in Mandora met twee grote insectenhotels die gevuld zijn met holle takken en stengels, uitgeboorde boomstammen, leem en ander nestmateriaal.

We hebben er hierbij op gelet dat de hotels waterdicht zijn en dat alle holle gangetjes (in de stengels en de houtblokken) goed glad zijn afgewerkt. Anders kunnen de bijen hun vleugels namelijk beschadigen.

Ieder voorjaar is het een genoegen om op een zonnige lentedag bij het hotel te kijken hoe de jonge bijen uitkomen; eerst de mannetjes die druk zoemend wachten op de vrouwtjes. De mannetjes willen zo graag paren dat ze soms wel met vier of vijf mannetjes op een vrouwtje zitten. Op de foto is de witte snor te herkennen van de mannetjes van de gehoornde metselbij.

Zodra de vrouwtjes uit het ei komen, worden ze door een mannetje bevrucht, waarna ze weg vliegen. Op zoek naar voedsel om daarna eigen, nieuwe nestgangen te vullen.

Belangrijk hierbij is dat het voedsel, de nectar en het stuifmeel, in de buurt van het bijenhotel te vinden zijn. Want een vrouwtjes-bij moet efficiënt met haar energie om gaan. Ze kan niet honderden meters heen en weer vliegen tussen voedselbron en nestgang.

Detail van de bijenburcht in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Aram

Bijenburcht

Het overgrote deel van de wilde bijen nestelt in de grond. Daarvoor is het belangrijk om delen van de tuin te laten verwilderen. Zorg voor losse takken en bladeren, vermolmde stronken hout, kale grond, rommelige hoekjes, spleten en kieren op het terras en rondom het huis. Hier kunnen zand- of metselbijen hun nest maken.

In Mandora hebben we recent een bijenburcht gebouwd: een onbegroeide, afgedekte zandheuvel die georiënteerd is op het zuiden. Doordat deze gebouwd is met zavelige klei of leem, zal de grond niet snel begroeid raken.

We zijn benieuwd of de bijenburcht gebruikt gaat worden en kijken regelmatig of er al sporen van bijen te zien zijn.

De bijenburcht in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Aram
De bijenburcht.

Groenvoer: duurzaamheid in je dagelijkse leven

Hier lees je hoe in Mandora wordt omgegaan met duurzaamheid op diverse niveaus; sociaal, ecologisch, technisch, financieel.
Wellicht vind je hier wat inspiratie.

In Mandora wonen mensen die meer delen dan alleen een straatnaam. Samen bouwden we een ecologische woonwijk die een goed thuis biedt, niet alleen voor mensen maar voor alle fauna en flora.
De grote gedeelde binnentuin met veelal inheemse planten heeft een grote aantrekkingskracht voor allerlei insecten, vogeltjes, egels enz.

Maar er gebeurt meer in Mandora: We delen gereedschap in een gezamenlijke werkschuur. Er wordt voor je gekookt als je het zelf even niet kunt. Samen denken we na over hoe we ons energie- en watergebruik kunnen verlagen. etc.
Over sommige van deze activiteiten uit Mandora kun je hier lezen: Groenvoer

Bijen in de tuin
April 2025 - door Jacqueline

Het gaat niet goed met veel insecten en daarom proberen we van de mandetuin een bijenparadijs te maken. Hoe dan?

Bonte specht in tortels in Mandora
Vogels in Mandora
April 2024 - door Aram & Mirjam

Een aantal bewoners doet al jaren mee met de nationale tuinvogel telling. Ook doen we ons best om een zo groot mogelijke biodiversiteit te stimuleren in onze gedeelde tuin. Hoe werkt dat? Wat doen we? Welke vogels zien we in de tuin? Lees verder...

Bloemenweides langs ecowijk Mandora, gemeente groen in zelfbeheer
Eetbaar onkruid
Nov 2022 - door Mirjam

Veel gewassen die wij doorgaans als onkruid zien, hebben een waardevolle betekenis, voor insecten, als medicijn of zelfs als voedsel. En aangezien iedereen in eigen tuin of omgeving wel ‘onkruid’ tegenkomt, kunnen we die onkruiden respectvoller tegemoet treden dan we soms doen. Of zoals ook wel gesteld wordt: onkruid bestaat niet!
Lees verder...

Bloemenweides langs ecowijk Mandora, gemeente groen in zelfbeheer
Adoptielandjes
Mrt 2022 - door Klaas Hemke

Aan de noord-oostzijde van Ecowijk Mandora hebben we 750 m2 geadopteerd van de gemeente via Ons Buiten. We hebben met de gemeente afgesproken om dit als kruidenrijk grasland te beheren.
Lees verder...

Woning met balansventilatie in ecowijk Mandora
WTW Balansventilatie
Jun 2021 - door Mirjam

Bij goed geïsoleerde en (vrijwel) kierdichte huizen is ventilatie een heel belangrijk aandachtspunt. Een goed geïsoleerde en dichte woning is namelijk ingepakt in een soort dikke deken waar warmte noch lucht gemakkelijk doorheen kunnen. Daardoor zou je - als je daar geen tegenmaatregelen voor neemt - problemen kunnen krijgen met vocht en bedompte, muffe lucht.
Lees verder...

Regenwatergebruik voor toiletten en wasmachine en de buitenkraan in ecowijk Mandora
Gebruik van regenwater in huis
Feb 2021 - door Mirjam

Sinds kort hebben 14 huishoudens in de ecowijk een regenwater systeem waarbij een zak met een capaciteit van 4,5 m3 in de kruipruimte is gelegd waarop de waterleidingen naar de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan zijn aangesloten.
Lees verder...

Werken en praten tijdens een tuinwerkdag in ecowijk Mandora
Tuinwerkdag
Sep 2020 - door Erik

Bewoners van de Ecowijk Mandora bezitten naast een privétuin ook een aandeel in de gemeenschappelijk mandelige tuin. Al in een vroeg stadium van het project is er besloten om de tuin ecologisch in te richten en te beheren.
Lees verder...

Tomaten in de kas bij het buurthuis in ecowijk Mandora
Groen(te) in de kas
Mei 2020 - door Elisa

De kas van het buurthuis wordt volop gebruikt. Niet alleen om mensen te warmen, maar ook waarvoor een kas uitermate geschikt is: Planten!
Lees verder...

Voorbeeld Energie monitoring in ecowijk Mandora
Energie monitoring
Jan 2020 - door Wijnand

De werkgroep Monitoring in ecowijk Mandora richt zich op het in kaart brengen van het energieverbruik in de ecowijk en daarmee op het verminderen van het energieverbruik en het verhogen van het aandeel duurzame energie.
Lees verder...

De Houthakker, het wijkkrantje uit Mandora
Burencontact
Nov 2019 - door Jacqueline

De Houthakker: Mandora kent ook een digitaal "huis-aan-huis-blad" dat iedere twee weken verschijnt.
Het forum: Een laagdrempelige vorm voor praktische burenulp.
Lees verder...

Marktconforme woningwaarde in Mandora
Marktconforme woningwaarde
Apr 2019 - door Jacqueline

Ons doel: woningen bouwen die èn duurzaam èn comfortabel zijn, maar die ook betaalbaar zijn en passen binnen de Houtense woningmarkt. Lees verder...

Ons buurthuis in Mandora
Ons buurthuis
Jan 2019 - door Inge

Een gemeenschappelijke ruimte, groot genoeg voor overleg met bewoners over onderhoud of begrotingen, maar ook gezellig genoeg om samen voetbal te kijken. Lees verder...

De vijver in Mandora in mei 2018
Regenwateropvang
Okt 2018 - door Aram

Hoe werkt dat zelf opvangen van regenwater, ook die ene stortbui van eens in de 50 jaar? Lees verder...

Detail van kamertjes in het insectenhotel in de tuin van ecowijk Mandora in Houten foto gemaakt door Aram

Contact

Heb je vragen, opmerkingen en/of leuke ideeën?


Mail ze naar: ecowijkhouten@gmail.com

Postadres:
Vereniging Ecowijk Houten
Robiniahout 8
3991 MA Houten

Zoek je contact met andere ecowijken?

Er komen steeds meer initiatieven bij.
Interesse? Bij de Omslag vind je veel informatie.

Routebeschrijving en parkeermogelijkheden

🚲 Fiets
Fiets naar de wijk Het Hout, vlakbij winkelcentrum Castellum. Onze wijk ligt aan de straat Het Hout.
Naast de bergingen op de parkeerplaats is ook een fietsenstalling.

🚆 Trein
Reis naar NS station Houten Castellum. Dan is het een kleine 10 minuten lopen in westelijke richting.
Uit het station (via de trap) rechtsaf (richting het winkelcentrum). Dan net voorbij het winkelplein rechtsaf, onder poort en over bruggetje linksaf, langs fietspad lopen tot aan de groene Vijfwal (= groene wal die onderbroken wordt door fietspad), linksaf (dus vóór de Vijfwal) en dan de eerste rechts, links het terrein van Mandora op.

🚙 Auto
A27 afslag Houten, via de rondweg afslag Antonius poli, Het Hout nemen. Dan rechts aanhouden richting Het Hout (ter hoogte van medisch centrum ‘Leebrug’). Na ruim honderd meter zie je straatnaamborden met Robiniahout en Het Hout. Daar is de ingang (houten landhek). Vlak vóór de Vijfwal (= groene wal rechts en links voor je) kun je parkeren, op het Merantihout.