Herfst in Ecowijk Mandora, Houten

Marktconforme woningwaarde

Ecowijk Mandora is door onszelf bedacht en gebouwd. We zijn daarbij onze eigen projectontwikkelaar geweest en hebben op verschillende momenten ook financiële keuzes moeten maken.

Artist impression ecowijk Mandora, Houten

Hierbij was ons doel om woningen te bouwen die èn duurzaam èn comfortabel zijn, maar die ook betaalbaar zijn en passen binnen de Houtense woningmarkt.

pasfoto van Jacqueline
Dit groenvoer artikel werd geschreven in feb 2019, door Jacqueline, bewoner van Mandora.

Tijdens de ontwerp- en bouwfase hebben we de afweging gemaakt dat de bouwkosten en extra maatregelen als warmtepomp, driedubbel glas, aparte regenwaterafvoer, ecologische materialen en een gezamenlijk buurthuis de investering waard zijn. En daarbij blijft het heel spannend of onze duurzame woningen bij verkoop een prijs opleveren die minimaal vergelijkbaar is met wat we ervoor betaald hebben (de V.O.N.-prijs). Hiervoor hebben we tijdens de ontwikkelfase af en toe het advies van een plaatselijke makelaar / taxateur gevraagd.

Ecowijk Mandora, Houten, vanuit de lucht

Omdat er nog geen woningen zijn verkocht (we blijven hier nog heel lang wonen!) hebben we de V.O.N.-prijs per woning vergeleken met de eerste WOZ-taxatie (per 1-1-2017).

Met een paar uitschieters naar boven en naar beneden blijkt de V.O.N.-prijs gemiddeld net iets lager te liggen dan de WOZ-waarde. Daarbij zijn de uitschieters naar boven goed te verklaren door bijvoorbeeld een bijzondere uitbouw of een afwijkend woningontwerp.

Groenvoer: duurzaamheid in je dagelijkse leven

Hier lees je hoe in Mandora wordt omgegaan met duurzaamheid op diverse niveaus; sociaal, ecologisch, technisch, financieel.
Wellicht vind je hier wat inspiratie.

In Mandora wonen mensen die meer delen dan alleen een straatnaam. Samen bouwden we een ecologische woonwijk die een goed thuis biedt, niet alleen voor mensen maar voor alle fauna en flora.
De grote gedeelde binnentuin met veelal inheemse planten heeft een grote aantrekkingskracht voor allerlei insecten, vogeltjes, egels enz.

Maar er gebeurt meer in Mandora: We delen gereedschap in een gezamenlijke werkschuur. Er wordt voor je gekookt als je het zelf even niet kunt. Samen denken we na over hoe we ons energie- en watergebruik kunnen verlagen. etc.
Over sommige van deze activiteiten uit Mandora kun je hier lezen: Groenvoer

Marktconforme woningwaarde in Mandora
Marktconforme woningwaarde
Apr 2019 - door Jacqueline

Ons doel: woningen bouwen die èn duurzaam èn comfortabel zijn, maar die ook betaalbaar zijn en passen binnen de Houtense woningmarkt. Lees verder...

Ons buurthuis in Mandora
Ons buurthuis
Jan 2019 - door Inge

Een gemeenschappelijke ruimte, groot genoeg voor overleg met bewoners over onderhoud of begrotingen, maar ook gezellig genoeg om samen voetbal te kijken. Lees verder...

De vijver in Mandora in mei 2018
Regenwateropvang
Okt 2018 - door Aram

Hoe werkt dat zelf opvangen van regenwater, ook die ene stortbui van eens in de 50 jaar? Lees verder...

Het gedeelde buurthuis in ecowijk Mandora